2. Low budget modelbouw : Intermezzo

News visual

 • img-description
  2. Low budget modelbouw : Intermezzo
 • img-description
  2. Low budget modelbouw : Intermezzo
 • img-description
  2. Low budget modelbouw : Intermezzo
 • img-description
  2. Low budget modelbouw : Intermezzo
 • img-description
  2. Low budget modelbouw : Intermezzo
 • img-description
  2. Low budget modelbouw : Intermezzo
 • img-description
  2. Low budget modelbouw : Intermezzo

Helaas, het mocht niet zo zijn. Het was mijn bedoeling om bij elke aflevering een document toe te voegen, waarin de verschillende onderdelen om te printen direct te vinden zouden zijn. Maar dit blijkt niet mogelijk. Dus schrijf ik nu een kort intermezzo, waarin ik wat gedetaileerder beschrijf, hoe ik het programma Word gebruik om eenvoudige tekeningetjes te maken op H0-schaal. Daarbij doet zich natuurlijk al meteen het probleem voor, dat er talloze versies van dit programma zijn. Ikzelf gebruik een Engelse uitvoering uit 2003. Daarmee kan ik alles al doen, wat ik wil. Ik ga er maar vanuit dat latere versies alleen maar meer mogelijkheden hebben. Maar de schermen (en terminologie) zullen ongetwijfeld iets anders zijn dan hier voorgesteld. Ik verwacht echter, dat met deze uitleg het mogelijk moet zijn om de juiste opdrachten ook uit te voeren in jouw versie. Degenen, die al goed op de hoogte zijn van de tekenmogelijkheden binnen Word, hoeven uiteraard niet verder te lezen. Ik vertel hen niets nieuws.

 
Openen van de tekenmogelijkheden binnen Word

Na het openen van een nieuw document, kun je in de menubalk bovenin een knop vinden, waarmee je de tekenmenubalk kunt opzetten onderin het scherm (of anders met de keuze View-Toolbars). Daarin is dan weer een knop te vinden om een tekstbox te openen. Bovenin het scherm kun je aangeven welk lettertype en welke lettergrootte je wilt gebruiken. En laat je niet van de wijs brengen : de kleinste lettergroote bedraagt niet “8”, maar je kunt zelf aangeven hoe groot de letter moet worden door de gewenste grootte gewoon in te typen, zoals bijvoorbeeld “2” of zelfs “1,5”. In onderstaand voorbeeld is het blanco, omdat ik twee verschillende lettergroottes heb ingetypt in dezelfde tekstbox. Je kunt het op elk gewenst moment aanpassen. Om het nog te kunnen lezen op het scherm, is het wel verstandig om de documentgrootte te vergroten naar 500% ! Het aanpassen van kleurtjes voor de letters en het tekstveld zal geen probleem zijn. De knoppen daarvoor kun je weer in de tekenbalk vinden evenals voor de lijndikte. Mochten de volgende schermpjes niet leesbaar zijn, dan moet je de plaatjes even kopiëren naar je computer. Je kunt ze dan desnoods nog verder vergroten om het goed te kunnen lezen.


 

Verder bewerken

Nu staat de tekst meestal niet helemaal links of helemaal bovenaan in het tekenveld. Daarvoor is het nodig dat we het Format van de tekstbox aanpassen. (Op dezelfde manier kunnen overigens ook alle andere objecten, die met dit programma zijn getekend, aangepast worden.)

Er wordt nu een nieuw schermpje geopend met verschillende Tab-bladen. Allereerst is de Tab van belang om de grootte van de tekstbox aan te geven. Wanneer je op jouw model opmeet, hoe groot bijvoorbeeld de nummerplaat moet worden, kun je dat hier rechtstreeks opgeven. Als de verhouding tussen de lengte en breedte verschillend aangepast moet worden, moet die optie uitgevinkt worden.

Daarnaast is ook de Tab met tekstbox van belang. Daarmee kun je aangeven hoever je de tekst van de randen af wilt hebben staan. In het voorbeeld is het tot “0” teruggebracht. Over het algemeen maak ik tekstblokken, die precies groot genoeg zijn om de gewenste tekst te bevatten. Daarna positioneer ik

de tekst op de juiste plaats met de Tab Lay-out. Hiermee kun je op een tiende mm nauwkeurig de positie opgeven en dat lijkt mij nauwkeurig genoeg.

Bekijk ook maar eens de andere knoppen op de tekenmenubalk. Je kunt daarmee allerlei lijnen en figuren toevoegen. Als (een deel van) de tekening klaar is, is het verstandig om de diverse onderdelen te groeperen. Daarmee wordt voorkomen dat ze plotseling weer naar de standaard punten springen. En mocht het niet naar wens zijn, kun je het altijd weer degroeperen en corrigeren.

Ook de volgorde waarin de verschillende onderdelen worden getekend kun je hier aanpassen. Dat heb je soms nodig om delen juist wel of niet zichtbaar te maken. Daarnaast kun je tekeningen spiegelen, hetgeen als voordeel heeft, dat je soms kunt volstaan om de helft te tekenen en daarna de andere helft gespiegeld er tegenaan te plakken. Het moge duidelijk zijn, dat deze details uitsluitend nog zichtbaar gemaakt kunnen worden in een fotoprint. Mocht je deze optie niet op jouw printer hebben, dan vertel ik je in een latere aflevering wat je dan kunt doen om toch je eigen opschriften te maken.

Nog een paar opmerkingen

Voor de nummerborden gebruiken de Nederlandse Spoorwegen een eigen lettertype. Dat lettertype heb ik niet op de computer zitten. Meestal gebruik ik “Arial Narrow” (met lettergrootte 3), maar bijvoorbeeld het cijfer “4” en “9” kloppen dan niet. De opschriften worden echter zo klein, dat het naar mijn idee al prachtig is, dat de tekst uiterst scherp leesbaar is zelfs in de kleinste lettergroottes. Dat het dan niet helemaal correct is moeten we dan maar voor lief nemen.

Meestal groepeer ik de te printen onderdelen bovenaan het document. Het zal zelden voorkomen dat je een heel A4 blad nodig hebt om alle onderdelen uit te printen. Je kunt dan een strook van het fotopapier afsnijden en de rest weer opnieuw gebruiken door het bovenin de papierlade van de printer te schuiven. Zuinigheid met vlijt, nietwaar ! Meestal print ik meteen al een reserve mee, maar mocht je toch een onderdeel verprutsen, dan kun je dat natuurlijk ook apart weer uitprinten. Ik gebruik daarvoor een stukje afval fotoprintpapier. Eerst print ik het onderdeel opnieuw op gewoon (meestal al eerder gebruikt) papier, zodat ik weet waar het onderdeel terecht komt. Vervolgens plak ik dan met een paar strookjes dubbelzijdig plakband op die plek een stukje fotopapier en druk dan het onderdeel opnieuw af maar dan als foto.

 In principe kun je de grootte van de plaatjes exact opgeven, zoals ik boven al heb aangegeven. Toch moet je goed opletten, dat alle settings op jouw computer zowel in Word als bij jouw printer juist ingesteld zijn, anders kan het toch nog tot teleurstellingen leiden (dus bijvoorbeeld A4 in plaats van Letter). Let ook op dat automatische aanpassingen zoals bijvoorbeeld de documentgrootte in jouw computer zijn uitgeschakeld !

Veel succes en plezier met je eigen pogingen.


HaKaPuf
13 juli 2011

 

 

Laat een reactie achter