FLY ICR !

News visual

  • img-description
    FLY ICR !
  • img-description
    FLY ICR !
  • img-description
    FLY ICR !

Iedere modelbouwer denkt wel eens bij het zien van een bepaald tafereel, whow…. wat zou het fantastisch zijn om dat in model uit te beelden op je eigen modelbaan. Datzelfde overkwam mij enige jaren geleden bij het zien van de eerste foto’s van een heteluchtballon met op de buitenrand drie koplopers in een Nederlands landschap : de PH-ICR van Ad Ballon B.V. uit Breda met blauwe ringen voor de lucht en groene voor het gras. Liefde op het eerste gezicht, ondanks dat ik hem nooit in het echt heb mogen bewonderen (en helaas is dat ook niet meer mogelijk, omdat recentelijk de koplopers zijn verwijderd).

 

Toen ik onlangs op een rommelmarkt een Faller bouwdoos van een ballon tegenkwam, werd het hoog tijd om die oude liefde eens lucht in te blazen. Gelukkig zijn er nog wel prachtige afbeeldingen op het internet te vinden om als voorbeeld te dienen. Wie op zijn zoekmachine op internet “PH-ICR” intoetst, vindt al gauw de site van het dutchballoonregister met schitterende foto’s van het grote voorbeeld. (Natuurlijk zijn op diezelfde site talloze andere voorbeelden te vinden om jouw ballon een eigen tintje te geven).

 

Het in elkaar zetten en schilderen van de bouwdoos levert niet echt problemen op. Alleen moet je niet vergeten er een stevig draadje in aan te brengen, als je hem uiteindelijk boven de modelbaan wilt laten zweven. Het schilderen heb ik met de hand gedaan. Ik ben niet zo’n kunstenaar met de verfspuit. Bij mij zit altijd alles onder de verf, waardoor ik veel meer tijd kwijt ben met het afplakken van de omgeving en daarna weer schoonmaken dan met het spuiten zelf. En dan kom ik er na droging meestal achter, dat ik een paar plekjes niet goed heb geraakt, zodat ik het nog een keer over moet doen ook. Overigens leent dit model zich door al zijn rondingen niet zo erg goed om af te plakken en daarna te spuiten. Om te bepalen waar ik de verschillende kleuren moest aanbrengen, heb ik eerst met een potlood markeringen aangebracht op het model. Daarvoor heb ik het potlood vastgemaakt aan een staander, op de juiste hoogte ingesteld en vervolgens de ballon er langs gedraaid. Na het schilderen nog wat passagiers aan boord en de vlucht kan beginnen. Tenminste ……


Het moeilijkste gedeelte moest toen nog komen. Want hoe krijg je nu de treinstellen op de ballon ? Gelukkig kwam mijn echtgenote hierbij te hulp. Zij is nogal handig met naald en draad en samen hebben we de volgende oplossing bedacht. Eerst werd met de computer op de juiste grootte een tekening van de buitenzijde van het koprijtuig gemaakt en uitgeprint op normaal papier. Vervolgens werd dit uitgesneden en met behulp van dubbelzijdig plakkende vlieseline en een strijkbout op een grijs katoentje geplakt. Daarna werden de stukjes katoen met doorzichtig garen op een laagje schuimrubber genaaid dusdanig, dat er automatisch een bollend patroon ontstond overeenkomend met de bollingen op de ballon zelf. Vervolgens werd het treinstel in model genaaid en verder opgevuld met fiberfill en watten. Op dezelfde manier werden ook het draaistel en de cabineruimte vervaardigd en, nadat de drie treinstellen om de ballon heen waren geplakt, werden deze aan de treinstellen gelijmd. Met als uiteindelijk resultaat een uniek model, waar de hele familie trots op is !

HaKaPuf

7 september 2011

 

 

 

Wie zelf wat wil proberen, kan misschien gebruik maken van de volgende tekening :

Laat een reactie achter