Module Lauterbach (78730 W

News visual

  • img-description
    Module Lauterbach (78730 W
  • img-description
    Module Lauterbach (78730 W

Het is vaak gezegd en ook in mijn hobbyleven waarheid geworden. Na vele grote plannen en half voltooide grote banen met veel sporen en wissels terug naar de eenvoud. Bij mij betekent dat een N-baan opgezet in modules en naar Zuidduits voorbeeld, meer in het bijzonder naar voorbeelden van mooie plekjes in Baden-Württemberg.

Een tijdperk is nog niet gekozen, maar de opzet is zodanig dat materieel uit verschillende perioden ingezet kan worden. Dat betekent dat de vaste onderdelen op de baan minimaal zo’n vijftig jaar oud moeten zijn, zodat het tijdperk weergegeven kan worden door het spoors materieel en de voertuigen. Nu is voor bebouwing een leeftijd van minimaal 50 jaar geen probbleem, maar voor andere details is dat lastiger. Denk maar eens aan de kleding van de miniatuurmensjes. Onze HO collega’s kunnen nog beschikken over Preiser sets met figuurtjes uit de jaren 1900-1930, maar voor N is dat niet beschikbaar.

Maar wij modelbouwers zijn gewend om met concessies om te gaan. Zeker als we een stukje werkelijkheid weergeven. In mijn geval is dat stukje werkelijkheid gebaseerd op een paar vakantiefoto’s van een typisch oud huis en schuur langs een klein weggetje in het Zwarte Woud. Een oud en vrij onooglijk huis in die typische württembergse bouwstijl:

Het huis staat in Lauterbach (78730), een plaats waar nog nooit een spoorlijn heeft gelegen. Maar ik vond het een geschikt voorbeeld voor mijn eerste module, die niet meer bevat dan een spoordijk en een tunnel naar het schaduwstation. Dus het werd in 1:160 (ongeveer, want een tekening had ik niet) van Evergreen plastic plaat en strips nagebouwd. Verder gebruikte ik dakpanplaten van Kibri en messing raampjes van Schiffer. Het resultaat mag er best zijn:

Op de foto heeft het huis inmiddels een plekje gekregen op de module en we zien op de achtergrond de spoordijk, waar nog vaag de contouren van een railbus zichtbaar zijn.

In het volgende bericht ga ik in op de bouw van de module zelf.

 

 

Laat een reactie achter