50-jaar RTM-trammuseum


De RTM verzorgde tussen 1898 en 1966 met haar trams, bussen en veren het personen- en goederenvervoer tussen Rotterdam en de eilanden. Op 14 februari 1966 reed de laatste tram tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis en leek het definitieve einde van de laatste plattelandstram nabij. Gelukkig is een fraaie doorsnede van het stoom- en dieselmaterieel door particulier initiatief bewaard gebleven, eerst aan de Veerhaven in Hellevoetsluis en vanaf 1989 in Ouddorp, aan de Brouwersdam. Dit jaar bestaat de RTM 50 jaar als museum. Tevens opent het tweede gedeelte van het museumgebouw.

Na de verhuizing naar Ouddorp is het RTM-trammuseum uitgegroeid tot een van de leukste en inspirerende spoorwegmusea in dit land. Kleinschalig, publieksvriendelijk en vooral sfeervol presenteert het zich als ideaal ontmoetingspunt voor ouderen die herinneringen willen ophalen over “hun” tram en jongeren die kennis willen maken met deze vorm van vervoer. Om het 50-jarige bestaan te vieren -het RTM-museum was de eerste in een reeks van daarna opgerichte spoor- en trammusea in Nederland- presenteert de RTM een uitgebreid feestprogramma.

Modelspoordag
Het feestprogramma start op zaterdag 30 april met de Modelspoordag. Een grote verzameling modelbanen, deels met life-steammodellen, staat in de remise opgesteld, naast de gebruikelijke modelspoorbeurs. Deze beurs (met een totale lengte van meer dan 100 meter) is uitermate gevarieerd zodat iedereen wel iets van zijn merk-, schaal- of stroomsoort tegen kan komen. De Voornsche Modelspoor Vereniging staat in het nieuwe museum met haar grote module Hellevoetsluis, de bakermat van het RTM-trammuseum. Vanaf 10.00 u. vertrekken er elk uur trams, afwisselend diesel en stoom (laatste tram om 16.00 u.).

Hemelvaarstdag
De dag start om 9.30 u. met het rijden van historische posttram, zoals die jarenlang tussen Rotterdam en Hellevoetsluis/Oostvoorne reed. De tram wordt gereden door de oudste RTM-motorwagen MABD 1804 uit 1924. U kunt uiteraard meerijden en daarom is de oorspronkelijke vertrektijd van 4.30 u. maar niet gehandhaafd! Daarna rijdt er een keur van stoom- en dieseltrams, met de laatste rit -vertrek 15.30 u. – met alle teakhoutenrijtuigen, getrokken door twee stoomlocomotieven, een reprise van de strandtram naar Oostvoorne. Al het mooie gerestaureerde materieel komt op de baan en laat zien wat het museum in de 50-jaar van haar bestaan heeft gepresteerd.

In het nieuwe museum staan enkele modelbanen en een groot aantal unieke werkende stoommachines opgesteld, grotendeels van Nederlands fabricaat en terug te vinden in de boten van de RTM. Voor de kinderen rijdt er een ministoomtrein.

Vrijdag 6 mei
Ritten met stoomtrams volgens een uitgebreide dienstregeling, deels dezelfde als op Hemelvaartsdag. Avondprogramma met de presentatie “50 jaar RTM-trammuseum”. Daarna een dieselrit met de combinatie MABD1602 met de rijtuigen AB396 en ABP397, jarenlang de combinatie die in Hellevoetsluis het vervoer verzorgde. Halverwege is er een onverwachte ontmoeting op de lijn. Aanvang 20.00 u. en vooraanmelding, met opgave van het aantal deelnemers, verplicht via emailadres rtmavondrit2016(at)gmail.com. Voor deze rit worden gewone kaarten verkocht.

Zaterdag 7 mei, de Zeeuwsche Dieseldag
Intensieve dienstregeling met het fraai ontworpen dieselmaterieel van de RTM. Diverse historische combinaties uit de jaren ‘50 en ‘60 rijden tussen het museum en Scharendijke.

RTM-busdienst
Vanuit Renesse (Transferium) en Ouddorp (Busstation) rijden 5 t/m 7 mei en tweede pinksterdag historische RTM-bussen naar en van de Remise.

Voor de Jubileumweek geldt dat:
*
Tijdens de Modelspoordag gewone kaartjes verkocht worden.
* Tijdens de Driedaagse (Hemelvaartsdag tot en met de Zeeuwsche Dieseldag) worden alleen dagkaarten verkocht. Het aanbod van trams is dusdanig groot dat men binnen korte tijd minstens met twee trams kan meerijden.

Tijdens de Driedaagse en op 2e Pinksterdag rijden er RTM-pendelbussen tussen Renesse Transferium en het RTM-museum en busstation Ouddorp naar het trammuseum. Voor onze gasten die met het openbaar vervoer komen een uitgelezen gelegenheid om voor de deur (en in stijl) afgezet te worden. Zie de website voor de opstapplaatsen, tijden en tarieven.

Op deze drie dagen zowel de minitrein als de stoommachines en de modelbanen aanwezig. U wordt nadrukkelijk uitgenodigd om te komen fotograferen en, met ons mooie trammaterieel als vervoermiddel, uw mooiste nostalgische rit voor het nageslacht te bewaren.

Tweede pinksterdag
Op 16 mei sluit de RTM haar Jubileummanifestatie af met de Oude Voertuigendag. Deze dag staat traditioneel in het teken van het RTM-goederenvervoer. De dienstregeling is hier ook op aangepast en op het traject rijden diverse goederentrams in wisselende samenstelling heen en weer. Ook de personentrams worden voorzien van goederenmaterieel.

Alle dienstregelingen staan begin april op de site van de RTM: www.rtm-ouddorp.nl

Foto’s: Mark Grootendorst

2locsmiddelplaat

 

Laat een reactie achter