Bedrijfsschool Heerema bouwt onderstel voor historische trein


De bedrijfsschool van Heerema Fabrication Group in Vlissingen-Oost draagt op vrijdag 5 februari een bijzonder project over aan de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Leerlingen van de bedrijfsschool hebben een onderstel voor een replica van een historische trein uit 1927 geconstrueerd. Vrijwilligers van de SGB zullen op deze basis verder bouwen aan de trein. Aan het  10 meter lange onderstel is door 6 leerlingen gedurende 3 maanden gewerkt. Heerema heeft ook een deel van het materiaal geleverd en het schilderwerk geregeld.

De bouw van het onderstel is een belangrijk onderdeel in een veel groter project. De SGB bouwt twee replica’s van de NS-dieseltreinen (motorwagens) uit 1927, die gebouwd waren voor de reizigersdienst op de Zuid-Bevelandse tramlijnen. De museumspoorlijn van de SGB is het laatste overblijfsel van deze tramlijnen. De originele motorwagens bestaan niet meer en de SGB wil daarom door middel van de replica’s de historie opnieuw tot leven brengen.

Het eerste exemplaar is reeds in een vergevorderd bouwstadium. Hierin wordt momenteel door de vrijwilligers aan het interieur gewerkt. De bouw van het tweede exemplaar krijgt nu een vliegende start door de inspanningen van Bedrijfsschool Heerema.

Zoals zoveel spoorwegmaterieel hebben ook deze treintjes een bijnaam: Zij worden “ome Ceesjes” genoemd, naar een bekend persoon uit een radioprogramma uit die tijd, en naar hun officiële typeaanduiding “omC”, wat staat voor olie-motorwagen 3e klasse.

Vanaf 2017 moeten de motorwagens gaan rijden. Zij vervangen dan de Duitse “railbussen” die sinds enige jaren regelmatig op de spoorlijn te zien zijn.

Laat een reactie achter