De 8ste Grote Modelspoorexpo in Leuven (België)


Na een zeer succesvolle editie van de grote Modelspoorexpo in 2014, met alleen maar tevreden deelnemers, maar vooral tevreden bezoekers, is het steeds de vraag of het nog beter kan. In dit nieuwsbericht vindt u meer informatie over de 8ste Grote Modelspoorexpo in Leuven.

De organisatie verheugd zich al enorm op de beurs door de vele interessante beurshandelaars die aanwezig zullen zijn en met de indrukwekkende lijst met modelspoorwegen, diorama’s en demo’s.
De grootste modelspoorexpo van België wordt iedere twee jaar georganiseerd door Meta Media Groep. Binnenkort heeft de achtste editie plaats in Leuven, niet zo ver van Brussel. Leuven is centraal gelegen in het land en eenvoudig bereikbaar vanuit Nederland. Wie met de trein komt kan de gratis pendelbussen gebruiken tussen het station en de Brabanthal. De Brabanthal beschikt over een ruime parking. Die kost 4 euro per dag.

De Brabanthal in Leuven is 6.000 m² groot. Daarvan is bijna de helft gevuld met Modelspoorwegen en demostanden. We kunnen alvast verschillende Belgische primeurs presenteren. De meeste modelbanen zijn nog nooit in België tentoongesteld geweest. Sommige kon je wel al zien in Nederland of Frankrijk, maar misschien heb je deze wel gemist?

De meer dan dertig modelbanen, de diverse diorama’s, vele demostanden en de 13 deelnemers aan de minibaantjeswedstrijd zorgen er ongetwijfeld voor dat de dag voor de bezoeker te snel voorbij zal zijn. Vergeet nochtans niet ook een bezoek te brengen aan de meer dan 70 commerciële deelnemers. Zonder hun inbreng zou de organisatie van dit evenement simpelweg niet mogelijk zijn, maar in de eerste plaats loont een bezoek aan de verkoopstanden altijd. Net als sommige modelspoorders zorgen sommige fabrikanten namelijk voor echte primeurs op deze beurs. Bij heel wat handelaars vallen aardige koopjes te doen. En wie speciale onderdelen zoekt vindt die zeker op het 3000 m² grote beursgedeelte.

 

04_Venhuizer_01
Wegens zijn interesse voor de historie van West-Friesland, de spoorwegen en modelspoorwegbouw besloot Jaap Veldhuis het stationnetje van Venhuizen in 1:87 na te bouwen in de nazomer van 1925.

 

Modelspoorwegen
Het succes van de expo is voor een groot deel te danken aan de aandacht die wordt besteedt aan modelspoorwegen met een Belgisch thema. Daarom ligt ook nu het accent op Belgische thema’s. Uiteraard vergeet de organisatie ook niet om over de landsgrenzen te kijken. Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Groot-Brittannië en zelfs Thailand ontbreken niet. De meeste zijn nog niet in België te zien geweest.

09_Oeversijde_01 08-bahnbetriebswerk-01
Evan Daes haalde zijn inspiratie bij lijn 207 langs het Albertkanaal te Geel voor dit Belgisch diesellijntje met veel goederenverkeer in een industriële omgeving. Een echte primeur op de expo. Een spoor 1 modelspoorweg op een boekenplank, dat kan volgens Ernst Jorissen. Tijdens On traXS! 2016 was deze mini-modelspoorweg voor het eerst te zien. En nu voor de eerste keer in België.

 

Demo’s en diorama’s
Op maar liefst 11 standen worden door een dertigtal modelbouwers demo’s gegeven en zijn hun werken te zien. Dit gaat van verweren van rollend materieel, tot bouwen van gebouwen met allerlei materialen, zelfs in natuursteen, printen in 3D en alles wat met digitaal te maken heeft.

17_Floris_05
Floris Dilz & Wieger Pasmann besloten, na een reeks verkenningstochten door de restanten van de staalindustrie in de omgeving van Luik, een modelbaan te bouwen met dit thema. Hoewel er na twee jaar bouwen nog steeds niets is dat op een modelbaan lijkt komen ze toch naar de expo om te laten zien wat er al wél is. Deze verzameling gebouwen, details en rollend materieel geeft al een aardige indruk hoe de sfeerimpressie van Seraing anno 1988 eruit moet komen te zien. Modelbouwen met een hoofdletter ‘M’! Floris is ook de auteur van het ‘Belgisch diorama’ dat zal te zien zijn in Leuven.

Minibaantjes
Met de vijfde editie kunnen we de minibaantjeswedstrijd een traditie beginnen noemen. Publiek en vakjury zullen hun oordeel vellen en we zijn benieuwd wie met de eerste prijs gaat lopen. Iedere deelnemer krijgt een ruimte van 2,5 op 1,5 meter om zijn of haar mini-baantje te presenteren. Als bezoeker kan u mee bepalen wie de winnaar van de wedstrijd wordt. Het bekendmaken van het resultaat van de wedstrijd en de prijsuitreiking vindt plaats op zondag omstreeks 16 uur.

Praktisch
Hoe te bereiken?
De Brabanthal is gelegen aan de expressweg Meerdaalboslaan (N25), die de Tiensesteenweg (N3) met de Geldenaakse Baan verbindt, op 4 km ten zuidoosten van Leuven-Centrum. Vanaf de E40 neemt u de afrit 23a en volgt richting Haasrode (Brabanthal). Aan de tweede verkeerslichten slaat u rechtsaf, aan de linkerkant vindt u de Brabanthal. Vanaf de Tiensesteenweg (N3) rijdt u aan het kruispunt met de expressweg Meerdaalboslaan (N25) de N25 op. Aan de eerste verkeerslichten links afslaan, aan de linkerkant vindt u de Brabanthal.

Vanaf het station van Leuven is een gratis pendeldienst naar de Brabanthal met klassieke oranje-crème lijnbussen van de VZW Nostalbus. De juiste opstapplaats voor deze vindt u op onze expo website www.modelspoorexpo.be die regelmatig bijgewerkt wordt.

Een tip: breng uw echtgenote of vriendin mee naar de Brabanthal. Ze kan van de pendelbussen gratis gebruik maken om een bezoekje aan het centrum van Leuven te brengen.

Aan de Brabanthal is ook een ruime betalende parking, € 4 parkeergeld voor een ganse dag.

 

25_Primery_01
Wie geregeld de Franse vakpers doorneemt en een bezoek brengt aan de grote tentoonstellingen bij onze zuiderburen stelt vast dat de Fransen de kunst verstaan om op realistische wijze een stuk van een spoorlijn in miniatuur weer te geven. ‘La gare de Primery’, gebouwd door Eric Goasdoué, is een absolute publiekstrekker en vormt één van de vele hoogtepunten van de expo.

 

Catering
Voor de 8de editie van de Grote Modelspoorexpo biedt de organisatie opnieuw een ½ gebraden kip met appelmoes of salade en krielaardappeltjes aan voor € 9,00. Een broodje met een warme kippenworst en saus kost € 4,20. Wie het liever eenvoudiger heeft kan ook een gewoon broodje kaas, hesp of préparé verkrijgen aan het buffet. De prijs bedraagt € 2,00. Pils, frisdranken, water, thee en koffie kosten € 2,00 (of de waardebon die hoort bij de inkomkaart), lichte en donkere Belgische abdijbieren van het vat kosten € 2,50.

11_Hopital-Gros-Bois_01
Eén van de fraaie grote modelspoorwegen uit Frankrijk die we de laatste jaren tegenkwamen is de inbreng van de Franse club Rail Miniature 25 uit Besançon. Ze bouwden in H0 een miniatuurversie van het station van l’Hôpital-du-Grosbois in de Jura.

 

Tickets en toegangsprijzen
De toegangsprijs bedraagt € 15,00 voor een volwassene of kind groter dan 155 cm. Kinderen kleiner dan 155 cm hebben steeds gratis toegang mits begeleiding van een betalende volwassene. In de toegangsprijs is een bon begrepen voor een gratis consumptie ter waarde van € 2,00. Op zondagnamiddag, vanaf 14 uur, bedraagt de toegangsprijs slechts € 8,00 voor een volwassene of kind groter dan 155 cm, inclusief de drankbon ter waarde van € 2,00.

Wie wachttijden aan de kassa wil vermijden, en bovendien nog € 2,00 wil besparen, kan ook kaarten in voorverkoop aanschaffen bij een beperkt aantal modelbouwzaken. Deze kaarten in voorverkoop kosten € 13,00 inclusief drankbon ter waarde van € 2,00.

De voorverkooppunten zijn: Modelbouw Herman verschooten, Antwerpen; HST Verhaegen, Berchem; Mini Train Expo, Blankenberge; Treinshop Olaerts, Diepenbeek; Het Spoor, Haasrode; Van Biervliet, Ingelmunster; Hobby 2000, Liège; Spoorboom, Marnan.eu Roosendaal en Webshop: www.spoorboom.nl

28_Carriere_Petit_Granit_01
De winnaar van de minibaantjeswedstrijd uit 2012 presenteert zijn nieuwste creatie in première op de grote Modelspoor Expo 2016. Opnieuw staat het spoor centraal, maar ditmaal in een industriële omgeving.
33_Goyvaerts_01
Robert Goyvaerts bouwde een 0m module die hij ‘Pechusclat Ancienne Ferme en Dordogne’ noemde en die éénmalig tentoongesteld wordt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na zijn eerdere deelnames aan de dioramawedstrijd op vroegere expo’s is Marc Desaever terug present op de Grote Modelspoorexpo met zijn gloednieuwe modelspoorweg ‘Halte Strand’. Deze situeert zich aan de Belgische kust met een havengebied, een schroothandel, een vismijn, een vuurtoren, duinen en zoals de naam laat vermoeden, aan een halte aan het strand (zoals in Zeebrugge). Ook dit is een absolute primeur.
36_Emmanuel_01
Emmanuel behoeft geen introductie meer. Al jarenlang neemt hij lezer van vele vakbladen bij de hand om hen te tonen hoe hij zijn scenery tot in de details kan afwerken. De werkstukjes die hij maakt, en in Leuven tentoonstelt, zijn echte pareltjes van miniatuur-knutselen en schilderen. Maak kennis met zijn werkstukken en de man die het micro schilderen tot bij de modelspoorder bracht.

Kijk voor meer informatie over de 8ste Grote Modelspoorexpo op de website.

Laat een reactie achter