Eén van de grootste stoomlocomotieven van Nederland bereikt ludiek eindstation


Meer dan twee lange jaren is eraan gewerkt. Muren werden ervoor uitgebroken, bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Maar nu is het eindelijk zover. De met de hand gebouwde replica van één van de grootste stoomlocomotieven van Nederland wordt binnenkort, niet in een museum, niet bij NS, maar -tromgeroffel- in een hotel geplaatst (!).

Spoort niet
‘Waarom? Een mooi bloemperkje was toch ook leuk geweest voor de sfeerbeleving?’, vraagt u zich af. Carlo Slag, mede-hoteleigenaar van Preston Palace, denkt daar duidelijk anders over. ‘Veel mensen denken: ‘Die spoort niet’.  Dat mogen ze denken. Maar wij houden wel van iets aparts en unieks. En wees eerlijk, zo’n grote Loc tref je niet in een willekeurig hotel. Wel bij ons. En daar zijn we best trots op’, aldus Slag.

Vakmanschap
Van begin tot eind van dit opvallende project, is er bewust niet gekozen voor de gemakkelijke weg. Ervaren vaklui hebben dag in, dag uit, hun ziel en zaligheid in het project gelegd. Dat is te zien. Elk detail is met de hand nagemaakt en is niet van echt te onderscheiden!

Bijzonder ‘klussie’
‘De kunst van dit gehele project is dat er praktisch geen onderdelen zijn gekocht en zo min mogelijk kant-en-klare materialen. De grootste uitdaging is om het ‘echt’ mogelijk te maken’, aldus de mensen die hiermee bezig zijn. De gehele locomotief is van producten zoals hout, plastic en polyester gemaakt. ‘Wat er niet is, maken we zelf. Daarvoor hebben we verscheidene trucjes om bestaand materiaal zó te bewerken, dat het oud lijkt’. Meer dan twee jaar hebben Leo en Arend aan het project gewerkt, soms met extra ondersteuning van ervaren vaklui Gerrit en Thomas. Een project dat na ruim twee jaar wordt afgerond na de plaatsing van de locomotief in het hotel. Wellicht dat de vakmannen dan volledig beseffen dat het toch wel een heel bijzonder ‘klussie’ was.

Eindstation
Op vrijdag 16 oktober, in de loop van de ochtend, wordt het gevaarte van meer dan 17.5 meter lang en 4.5 meter hoog over het hotel getild. In hart van het bedrijf, waar muren zijn uitgebroken om de trein te kunnen plaatsen, in de sfeer van een nostalgisch perronnetje, vindt de Loc 6313 haar eindbestemming.  “De Beul’, zoals haar bijnaam luidt, had het slechter kunnen treffen op haar eindstation.

Kijk voor meer informatie op de website van Preston Palace.

Laat een reactie achter