Europa in het klein in Utrechts Spoorwegmuseum


De historische treinen van Het Spoorwegmuseum vormen van 11 t/m 13 maart de sfeervolle achtergrond voor Europa’s mooiste modelspoorbanen. Het is het museum ook dit jaar weer gelukt een dertigtal unieke modelbanen naar Utrecht te halen. Er zijn dit jaar banen te zien uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Polen. De grote fabrikanten, Piko en Roco Fleischmann geven acte de présence, alsmede ook een groot aantal leveranciers en specialisten.

Door de unieke sfeer en de hoge kwaliteit van de modelspoorbanen mag On traXS! zich rekenen tot de top van de modelspoorwereld. Alle banen komen op uitnodiging van het museum waardoor alleen de beste bouwers hun banen kunnen exposeren. Tweederde van de modelbanen komt uit het buitenland. Aanwezig zijn een aantal bekende bouwers waaronder Didier Mozer, Jacques Treves en Bernard Junk uit Frankrijk en Michael Kirsch en Alexander Lehmann uit Duitsland. Een van de hoogtepunten is ‘Gare de Primary’ van de Fransman Eric Goasdoue, een grote modelbaan gebaseerd op de Franse spoorwegen in de jaren 50-70. De baan was de grote publiekstrekker tijdens de belangrijke modelshows in Frankrijk, nu voor het eerst in Nederland te zien. Een andere Franse topper is ‘Caves Titgoutt’ van Philippe Gabard, op een oppervlakte van slechts 120 bij 60 centimeter toont hij in op schaal van 1:87 (H0) een Zuid-Franse tramlijn uit begin 20ste eeuw. ‘Beautiful South Africa’ is de toepasselijke naam van de modelbaan van Ulrich Slovig. Hij bouwde een spoorlijn door een authentiek Zuid-Afrikaans savannelandschap. Uit Polen verwelkomt Het Spoorwegmuseum Leszek Lewinski, zijn baan ‘Polska Makieta’ geeft een prachtig beeld van de omgeving rond Gdansk in Noord-Polen waar de treinen van de Poolse spoorwegen PKP hun ritten rijden, onder andere naar een lokale distilleerderij. Uit Nederland exposeren bekende namen zoals Gerbrand Haans, Gerard van de Weijer, Steef van der Straeten en Hans Louvet hun nieuwste projecten. Met ‘Tripton by the sea’ bouwde Ton Trip een prachtige spoorbaan in schaal 0 van de ‘Great Western Railway’ in Zuidwest-Engeland rond het jaar 1920. MST De Maaslijn neemt de bezoeker mee naar één van de mooiste spoortrajecten van de wereld: de Flåmsbana spoorweg. Als één van de steilste spoorbanen ter wereld is dit de belangrijkste toeristische attractie van West Noorwegen. Hiermee brengen ze een prachtig stukje buitenland naar Utrecht.

Leveranciers en fabrikanten
Tussen de modelbanen presenteren diverse leveranciers en fabrikanten de laatste nieuwtjes op het gebied van de modelbouw. Bijzonder is de aanwezigheid van de drie grote fabrikanten, naast Märklin zijn dit jaar ook Roco Fleischmann en Piko present met een eigen stand.

Kinderen
Voor de kleine bezoekers zijn bij de banen opstapjes geplaatst zodat iedereen de modelbanen goed kan bewonderen. Kinderen kunnen zelf bouwen, knutselen en modeltreinen rangeren en zo hun rangeerdiploma halen. Tijdens demonstraties leren bezoekers de fijne kneepjes van de modelbouw. Leuk is ook de speurtocht, kinderen kunnen op zoek naar opmerkelijke details die de bouwers in hun modelbanen hebben verwerkt. Er zijn leuke prijzen te winnen. En natuurlijk zijn tijdens On traXS! alle attracties van het museum geopend, vooral een bezoek aan De Vuurproef is aan te bevelen.

On traXS! 11 t/m 13 maart 2016
10.00 – 17.00 uur
Entree: €16,00 (inclusief museumbezoek, >4 jaar), Museumkaart gratis.
Online voorverkoop: €2,00 korting (alleen online, niet aan de kassa)

Meer informatie over On traXS!

Laat een reactie achter