Eurospoor 2017: Het Internationale modelspoor evenement


Al 25 jaar zijn Leo en Chitra de oprichters en drijvende kracht achter de Eurospoor trein. Gestart in een klein zaaltje in Zaandam en langzaam groter gegroeid tot een internationaal evenement, waarvoor hobbyisten van heinde en verre naar de Jaarbeurs komen. De naam ‘Eurospoor’ voor het evenement kwam bijna als vanzelf, omdat in 1993 de grenzen open zouden gaan en het derhalve voor buitenlanders makkelijker zou worden om met goederen en modelbanen de landsgrenzen te passeren zonder veel formaliteiten.

Wat is Eurospoor
Eurospoor staat sinds 1993 synoniem voor alles wat met modeltreinen te maken heeft. Volwassenen en kinderen kunnen genieten van 60 van de meest schitterende modelbanen ter wereld, tot in detail nagebouwd. In 3 enorme Jaarbeurshallen (20.000 m2) tonen honderden hobbyisten van vele nationaliteiten hun mooiste creaties en daarnaast is er de beroemde modelspoormarkt. Bijna 1 kilometer aan ontelbare stands en verkoopkraampjes met nieuwe en gebruikte modeltreinen en bijbehorende zaken als landschappen, gebouwen en niet te vergeten de technische noviteiten voor digitale besturing.

Eurospoor Prijzen Festival
Jaarlijks trekt Eurospoor zo’n 15.000 trouwe bezoekers. Om deze 25e editie een feestelijke tint te geven en als dank voor het jarenlange vertrouwen in ons evenement,  krijgt elke bezoeker een gratis lotje waarmee elke bezoeker een kans krijgt om gedurende Eurospoor2017 een van de vele (momenteel al 160) modelspoorprijzen te winnen. Het zijn nieuwe modelspoorartikelen die bijeengebracht zijn door tientallen commerciële deelnemers van Eurospoor. Deze prijzen kunnen oplopen van een setje modelfiguren tot een treinset van meer dan € 180,-.

A4 dioramawedstrijd
Na het succes vorig jaar van de dioramawedstrijd met 24 deelnemers heeft de stichting Modelspoorwijzer zich sterk gemaakt om in samenwerking met het modelspoortijdschrift Railhobby en Eurospoor ook voor 2017 een dioramawedstrijd uit te schrijven. En ja, het lijkt ongelofelijk, maar al deze werkjes zijn gebouwd op het formaat van een velletje papier (A4). Het motto van deze wedstrijd is dan ook: “Niet te groot, niet te klein. Op een A4-tje moet het te bouwen zijn”! Op de beurs zullen de diorama’s 3 dagen lang tentoongesteld worden. Er is een vakjury, maar bezoekers mogen ook hun stem uitbrengen. Zondagmiddag vindt de prijsuitreiking plaats. Onze persfoto’s tonen u diorama’s uit eerdere jaren.

Perfectie in modelspoorwegbouw (meer dan 60 modelbanen on show).
De dagen dat het treintje alleen de hoofdrol had, zijn definitief voorbij. Het modelspoor anno 2017 wordt gekenmerkt door de groeiende aandacht voor detail. Een modelspoorbaan is veel meer geworden dan ‘n rondje rails en her en der een boom of huisje. Het gaat nu om het op schaal nabouwen van de realiteit. Met bewegende delen (en bijbehorende geluiden) in het landschap zoals het carsystem, huizen mét echte interieurs en led-verlichting, machines die graven, figuren die matten kloppen, bewegende deuren en nog veel meer zijn in het digitale tijdperk steeds beter op schaal te zien en te horen.

Daarnaast hebben modelspoorwegbouwers ook meer belangstelling gekregen voor het op schaal nabouwen van een bestaande situatie of een historische plaats. Zo zullen we op Eurospoor John Holden zien die als klein jongetje elk nieuwjaar met zijn moeder voor een korte vakantie met de trein vanuit Liverpool naar London reisde. Maar de eerste 15 minuten van de trip op het station van Liverpool hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten en vormden de aanleiding tot de onvermijdelijke drang om dit machtige station met zijn 11 perrons en enorme overkapping te willen nabouwen. lees meer

Ook treffen we op Eurospoor2017 de gebroeders Montfrooij uit Rotterdam. De gebroeders hebben een sterke band met Rotterdam. Dat in combinatie met de liefhebberij voor havens en modelspoor zorgde ervoor dat de gebroeders aan de bouw van hun havenbaan in model begonnen. Niet zo maar een haven, maar een zo natuurgetrouwe kopie van de Rijnhaven en Waalhaven. Compleet met spoor, gebouwen, kranen en natuurlijk schepen. lees meer

Maar ook bijzondere prestaties kunt u op Eurospoor verwachten. Wat te denken van de uit Duitsland afkomstige Münchberger Eisenbahnfreunde: Deze club toont een originele bedieningsinstallatie van een diesellocomotief V200 027 waarmee de meegebrachte verenigingsbaan wordt aangestuurd. De bediening van deze installatie wordt op een groot scherm getoond om alle bezoekers de werkwijze van de machinist te kunnen tonen. lees meer

Kinderen op Eurospoor
Op Eurospoor komen ook kinderen volop aan hun trekken. Bij een aantal clubs mogen ze meehelpen de baan te bedienen en kunnen zelfs meerijden in een grote modeltrein. Daarnaast kunnen ze zelf rangeren, modelhuisjes in elkaar zetten en hun eigen spoorwagon bouwen.
Op zondag 5 november mogen kinderen t/m 11 jaar onder leiding van een volwassene de beurs gratis bezoeken (bij online kaartbestelling).
Ook zonder zelf actief met de modelspoorhobby bezig te zijn is het een lust voor het oog om de prachtig werkende miniatuurspoorbanen te zien. Eurospoor is een dagvullend evenement voor iedereen die eens wat anders wil.

Algemene informatie
Eurospoor 2017 vindt plaats van 3 t/m 5 november in Jaarbeurs Utrecht. De beurs is drie dagen lang geopend vrijdag 10.00 tot zondag 17.00 uur. Toegangskaarten kosten online € 16,50 / kind t/m 11 jaar: € 7,00. Op zondag 5 november mogen kinderen t/m 11 jaar onder leiding van een volwassene de beurs gratis bezoeken (bij online kaartbestelling). Meer informatie op www.eurospoor.nl

Laat een reactie achter