Expositie spoorfotograaf in Spoorwegmuseum

News visual

  • img-description
    Expositie spoorfotograaf in Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum opent woensdag 2 juli een foto-expositie van spoorfotograaf Kees van de Meene. In de jaren 50 begon Kees van de Meene (1935) treinen te fotograferen. Decennialang trok hij door Nederland om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft.

Van de Meene’s spoorfoto’s geven een prachtig historisch beeld van het Nederlandse spoor. In de tentoonstelling ‘Langs het spoor, het fotografisch oog van Kees van de Meene’ toont Het Spoorwegmuseum een selectie van deze spoorfoto’s. De tentoonstelling is te zien van 2 juli t/m 6 oktober 2014.

Zo’n 60 jaar geleden kreeg Kees van de Meene zijn eerste camera van zijn vader. Rond 1954-1955 begon hij treinen te fotograferen. Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde. Daarbij ging het hem niet zozeer om de treinen of de techniek, maar om de trein en zijn directe omgeving van stations, perrons, emplacementen, gebouwen, spoorwegovergangen, bruggen en viaducten en de uitgestrekte landschappen waar de treinen doorheen rijden.

De directeur van Het Spoorwegmuseum, Paul van Vlijmen, zegt hierover: “Kees van de Meene fotografeerde op een moment dat alles gewoon in bedrijf was en er nog geen sprake was van veranderingen. Het alledaagse en ogenschijnlijk onveranderbare in beeld. Voor ons als museum zijn deze foto’s van onschatbare waarde. Uitzonderlijke beelden zijn leuk om te bewaren maar mogen nooit overheersen. Als museum richten wij ons juist op het behouden en documenteren van situaties die jarenlang hebben bestaan en bekend zijn bij het grote publiek. Daardoor is de documentaire waarde van de foto’s van Kees van de Meene zo belangrijk. Immers, herinneringen verkleuren in ieders geheugen, verhalen veranderen in de loop van de tijd door toevoegingen en weglatingen. En bovendien, de generatie die het beleefd heeft zal er uiteindelijk niet meer zijn. Dan blijven de beelden als onomstotelijk bewijs over.”

Fotografe Anouk Gielen maakte met Van der Meene’s foto’s het fotoboek ‘Langs het spoor’. Een aantal foto’s uit dit boek wordt nu tentoongesteld in Het Spoorwegmuseum.

Meer informatie: www.spoorwegmuseum.nl/nieuws__actueel/tentoonstellingen/175_jaar_spoorwegen/fototentoonstelling_kees_van_de_meene.html
Foto: Kees van de Meene in 1957 bij locomotief 3737 (Foto: R. Ankersmit).

Laat een reactie achter