RTM heeft van alles te vieren!

News visual

  • img-description
    RTM-Ouddorp

Dit jaar heeft de RTM het een en ander te vieren en te herdenken. Herdacht wordt de opheffing van de tramdienst op Oostvoorne in september 1965. Strandtrams, trams vol met mensen die een vakantieverblijfje op een camping in de buurt in elkaar timmerden (en alle spullen meenamen met deze trams) en de befaamde lange Kindertrams, die tot in de begin jaren ’60 met stoom gereden werden, het was het beeld van de dienst tussen Rotterdam Rosestraat en Oostvoorne Strand.
Ten tweede viert de RTM het 100-jarige bestaan van loc 54, gebouwd in 1915 door Orenstein & Koppel in Berlijn Drewitz, maar pas in 1916 afgeleverd en in dienst gesteld. Er was een oorlog gaande…. De 54 reed, samen met de 56, tot op het laatst de strand- en de kindertrams naar Oostvoorne.

Wat is er te doen met RTM?

De Hemelvaartsdag, de vrijdag erna en de zaterdag daarop staan in het teken van deze gebeurtenissen.
In het museum staat de modulebaan Oostvoorne van de Voornse Modelbouw Vereniging; iedereen kan zien hoe het emplacement er toen uitgezien moet hebben. Voor de kinderen rijst er de HMS-minitrein door de loods waarmee de kleintjes vervoerd worden.
Op Hemelvaartsdag (tevens Nationale Stoomtreindag) rijden loc 50 en loc 54 een uitgebreide dienstregeling met trams in diverse samenstellingen. De eerste tram vertrekt om 10.45 u. met de jubilaris als trekkracht. Hoogtepunt is de laatste tram (remise 15.30 u.), met alle negen teakhoutenrijtuigen en dubbeltractie.

Op vrijdag 15 mei trekt de 54 de tram om 13.30 u., bestaande uit alle negen teakhouten rijtuigen en dus exacte kopie van de Kindertram naar Oostvoorne Strand. ’s Avonds vertrekt om 21.15 u. een jaren ’30-stoomtram, nadat de bezoekers eerst om 20.00 u. een programma in de loods hebben bekeken over de RTM in de jaren ’30 en in de Tweede Wereldoorlog. Voor dit programma moet men zich opgeven via het mailadres rtmavondrit2015@gmail.com.

Op zaterdag 16 mei staan de jaren ’60 op het programma. Motorwagens en diesellocomotieven trekken diverse ensembles van rijtuigen die in die tijd reden tussen Rotterdam en Oostvoorne. De dienstregelingen van Hemelvaartsdag en zaterdag 16 mei zijn als pdf te downloaden.

Tweede pinksterdag staat in teken van het goederenvervoer. Alle stoomtrams rijden met een stammetje van vijf goederenwagens, die op de haltes Bezoekerscentrum, Middelplaat Haven en Port Zélande steeds worden afgewisseld. Loc 54 rijdt tussen Middelplaat Haven en Port Zélande met een korte goederentram heen en weer. Het rangeerwerk tussen de remise en het Bezoekerscentrum wordt gedaan door de M1805 of de 67. Op de Remise staat een verzameling oude vrachtwagens ter bezichtiging en ook langs de Brouwersdam zullen deze te vinden zijn, regelmatig goederen afleverend aan de tram.

Op zaterdag 13 juni vindt de RTM Modelspoordag plaats. Vanaf 10.00 bent u welkom in de remise en het museum, waar modelbanen opgesteld staan en waar ook de handel zaken doet met u. In een uurdienst rijden stoom- en dieseltrams vanaf de Remise naar de eindhalte Scharendijke.

Voor meer informatie over RTM, klik hier!

Laat een reactie achter