Stoomtrein Goes-Borsele richt museumterrein verder in


De stichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) bouwt het openluchtmuseum in Goes verder uit. Een deel van het terrein wordt ingericht met het thema ‘Goederenvervoer’. Goederenvervoer per spoor was lange tijd van cruciale betekenis voor de Nederlandse economie. De SGB laat de bezoekers dit belangrijke aspect van het spoorvervoer zien en meebeleven.

Hoe vond het vervoer plaats, welke goederen werden er vervoerd en hoe kun je een geladen trein wegen? Dit zijn enkele vragen die in het nieuw te realiseren gedeelte van het terrein beantwoordt zullen worden.
De werkzaamheden zijn reeds van start gegaan. Momenteel wordt er vooral grondwerk gedaan. Nieuwe wandelpaden worden aangelegd, bestaande bestrating wordt verlegd en een nieuw goederenperron wordt gebouwd. Verder zullen dit jaar historische hekwerken worden geplaatst en een weegbrugvloer worden aangelegd. Volgend jaar komen de meer in het oog springende werkzaamheden, zoals het plaatsen van informatieborden en het inrichten van de tentoonstelling met bestaande collectiestukken.

In het verleden vervoerden de spoorwegen vrijwel alles. In het themapark van de SGB zullen drie categorieën goederenvervoer worden uitgewerkt: Landbouwproducten, Stukgoed en Bulkgoed.
Per spoor werden veel landbouwproducten vervoerd. In Zeeland betrof dat bijvoorbeeld fruit, uien, aardappelen en suikerbieten. De SGB bezit diverse goederenwagens die voor dit vervoer geschikt zijn. In het themapark zullen een aantal vaste objecten worden geplaatst die met dit vervoer te maken hebben, zoals een weegbrug voor goederenwagens en een ladingmal, om de omvang van de lading te controleren. De uitbeelding van het stukgoedvervoer zal plaatsvinden middels een laadperron met gesloten goederenwagens er langs. Met behulp van authentieke karren kunnen de wagens beladen worden met kisten, hutkoffers, fietsen en dergelijk.
Het vervoer van bulkgoed zal tenslotte uitgebeeld worden met onder andere een stoomhijskraan en een stalen stortbunker, waarmee bijvoorbeeld steenkolen of zand kunnen worden geladen.-HR

 

Nieuwe paden Ladingmal
Nieuwe paden Ladingmal
Grondwerk weegbrug Grondwerk goederenloods
Grondwerk weegbrug Grondwerk goederenloods

Laat een reactie achter