Thematentoonstelling grenzeloos reizen

News visual

  • img-description
    Modelspoor museum Sneek

Vanaf Pasen 2015 is er een nieuwe thematentoonstelling ingericht in het modelspoor museum in Sneek, die gaat over de ontwikkeling van het personenvervoer en in het bijzonder over het reizen over de grens. Zo’n 180 jaar geleden reisden de mensen erg weinig, simpelweg omdat een groot deel er de middelen niet voor had en omdat ook de mogelijkheden zeer beperkt waren. Met de komst van de stoommachine, maar vooral de stoomlocomotief veranderde die situatie in rap tempo. In Nederland reed de eerste trein in 1839. In onze buurlanden was men al wat eerder gestart met de aanleg van spoorwegen. In een tijdsbestek van zo’n twintig jaar werden in alle Europese landen complete spoorweg-netwerken aangelegd waardoor het mogelijk werd om veel verder te reizen maar vooral veel sneller te reizen in het eigen land.

Aan het eind van de 19e eeuw hadden de spoorwegen zich ontwikkeld tot een niet meer weg te denken vervoermiddel; was de spoorbreedte in veel landen op elkaar afgestemd; waren er internationale overeenkomsten gesloten om materieel uit te wisselen; de tijd begon rijp te worden voor grensoverschrijdend spoorwegverkeer. Het “gewone volk” kocht een kaartje voor een treinrit, onze royalty’s hadden inmiddels ieder een eigen trein.

Een echte sprong voorwaarts hebben we te danken aan de heren Pullman en Nagelmakers, die aan de wieg stonden van comfortabele rijtuigen, waarin niet alleen gezeten kon worden maar ook gedineerd en zelfs geslapen kon worden. De roaring twenties brachten ons prachtige internationale treinen zoals de Orient Express, de Rheingold Express, de Fleche d’or, de Flying Arrow.

Na de tweede wereldoorlog en vooral na de vijftiger jaren waarin de economische omstandig-heden sterk verbeterden en menigeen voorzichtig kon gaan denken aan vakantie begonnen de spoorwegmaatschappijen weer in te zetten op internationale treinen. Op initiatief van onze eigen spoorwegdirecteur Ir. F.Q. den Hollander werden er zelfs luxe treinen tussen de hoofd-steden van Europa ontwikkeld: De Trans Europa Express, kortweg TEE genoemd.
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kon menigeen vertellen dat hij of zij naar een ver oord was geweest met de trein, daarbij gebruik makend van bijvoorbeeld de Austria Express, de Zon Express, de Ost-West-Express. De “gegoeden” onder ons reden met de TEE. Vliegverkeer zoals wij dat nu kennen stond nog in de kinderschoenen.

Inmiddels zijn we er aan gewend geraakt dat we op zeer hoge snelheid alle belangrijke bestemmingen in Europa kunnen bereiken. Zo rijden we zeer comfortabel met de Thalys in ruim drie uur van Amsterdam naar Parijs.

Dat de trein ook diverse keren een rol heeft gespeeld in films is alleen maar logisch. Beroemd is natuurlijk de moord op de Orient Express en niet te vergeten de trein in de James Bond film From Russia with Love.

Laat een reactie achter