Transit Oost Thema Dagen


Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2016 (eerste weekend van de herfstvakantie) worden de Transit Oost Thema Dagen georganiseerd. De thema dagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement in het eerste weekend van de herfstvakantie. Dit jaar is het thema Spoor & Techniek. Naast de unieke vaste collectie geeft de organisatie het thema invulling door bijzondere collecties en activiteiten. De Transit Oost Thema Dagen 2016 is een gezellige evenement voor jong en oud rondom het thema Spoor & Techniek.

themdagen3Dit jaar openen ze tijdens de Thema Dagen de nieuwe museumwerkplaats voor het eerst voor het publiek. De organisatie is nog volop bezig de museumwerkplaats in te richten maar hebben al wel de mogelijkheid om de Transit Oost Thema Dagen te organiseren. De officiële opening van de museumwerkplaats staat gepland in het voorjaar van 2017. De museumwerkplaats biedt tijdens de thema dagen onderdak aan zowel groot- als modelspoor. De bezoekers kunnen daarnaast kennis maken met diverse technische aspecten van het spoor.
Heb je altijd al willen weten hoe een trein er van onderen uit ziet? Zelfs de onderkant van een trein blijft geen geheim. Tijden de Thema Dagen biedt de organisatie in samenwerking met Arriva de unieke mogelijkheid om een trein van onder te bekijken. Arriva demonstreert hoe echte treinen worden onderhouden en biedt je de mogelijkheid te ontdekken hoe een echte trein in elkaar zit en werkt.

Wordt eventjes machinist door plaats te nemen ‘op de bok’ (de machinisten cabine) van een echte trein. Of wil je liever buschauffeur zijn? De oldtimerbus GTW Leyland 475 van de voormalige Geldersche Tramwegen) is van zowel binnen als van buiten te bekijken.

Tijdens de Thema Dagen zijn enkele internationale top modelspoorbanen zien. Droom weg in de wereld van Jairuba, een modelspoorbaan in een tropische omgeving. Of maak kennis met een computer gestuurde modeltreinbaan. De bezoekers wordt de gelegenheid geboden om, onder begeleiding, als machinist een trein door het voormalige station Neede te loodsen.
Tijdens de Themadagen laten ze de bezoekers ook zien wat met LEGO gemaakt kan worden. Zo is een grote LEGO treinbaan met exact nagemaakte gebouwen van bijvoorbeeld het Station Winterswijk-GOLS te bewonderen. Tijdens het evenement worden diverse demonstraties gegeven. Leden van de grootste modelspoorvereniging van Europa FREMO zijn aanwezig om de bezoekers te laten zien hoe een modulaire treinbaan wordt gebouwd of hoe landschap met bomen en huizen wordt gemaakt.

Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Zo is er een speciaal speelpodium waar kinderen zelf een treinbaan kunnen bouwen. Ook is er een leuke en leerzame speurtocht en kunnen ze als machinist op de foto. In de restauratie bieden we de bezoeker een lekker bakje Achterhoekse koffie met koek. Natuurlijk zijn ook andere dranken verkrijgbaar. De kinderen kunnen lekker spelen op het podium terwijl de volwassenen in de restauratie genieten van een versnapering.

Wie is Transit Oost?

Wij zijn Transit Oost en hebben als doel onze unieke collectie te tonen aan het publiek en te behouden voor komende generaties. De stichting is ontstaan door een samenwerking van twee organisaties. Vereniging het GOLS-station (opgericht in 1983) en stichting-HSA (opgericht in 2002), ook wel bekend als Historisch Streekvervoer Achterhoek. Voor beide partijen was huisvesting lange tijd onzeker en vormde dit een bedreiging voor het behoud van beide OV-collecties. Door de handen in een te slaan hebben zij een eigen onderkomen weten te realiseren: De museumwerkplaats.

za 15 en zo 16 oktober 2016 (1e weekend van de herfstvakantie)
Openingstijden 10:00 tot 17:00 uur
Museumwerkplaats Transit Oost – Kleine Parallelweg 5 – 7101 HN Winterswijk (100 meter vanaf station Winterswijk)

Kijk voor meer informatie op de website.

Laat een reactie achter