Oude Hondekop brengt jonge vrijwilligers onder stoom

0
409

Een oud hondekoptreinstel haalt zaterdag 3 november honderden vrijwilligers uit heel Nederland op. Samen gaan ze naar de jaarlijkse landelijke vrijwilligersdag van de vereniging Historisch Railvervoer Nederland. Deze wordt dit jaar gehouden bij de Museumstoomtram in Hoorn. Daar geven de vrijwilligers van de stoomtram hun collega’s uit heel Nederland een kijkje in de Hoornse stoomkeuken. En natuurlijk wordt er uitgebreid gereden met sissende stoomlocomotieven.

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. HRN is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu. Met meer dan 4100 vrijwilligers behoren de railmusea tot de grotere vrijwilligersorganisaties in Nederland. Op de vrijwilligersdag is grote aandacht voor duurzaamheid. Het gaat bijvoorbeeld over het omgaan met smeermiddelen, er worden adviezen gegeven over zuinig stoken, moderne brandstoffen en over hergebruik van water, hout en metalen. Uitwisselen van ervaringen en ideeën is een van de belangrijkste doelstellingen van de jaarlijkse vrijwilligersdag.

Dankzij de welwillende medewerking van de Nederlandse Spoorwegen is het dit jaar voor het eerst dat de vrijwilligers per historische elektrische trein naar de vrijwilligersdag kunnen reizen. De vrijwillige medewerkers van de Stichting Hondekop rijden met hun 100 meter lang elektrisch treinstel uit 1961 met plek voor 200 mensen door Nederland.  Er is voor een dienstregeling gekozen die kans biedt op het meenemen van zoveel mogelijk vrijwilligers van de railmusea. De trein vertrekt ‘s ochtends om ongeveer 10.00 uur uit Tilburg, zodat vrijwilligers van de SGB (Goes) en alle andere vrijwilligers uit West-Brabant en Zeeland als eerste kunnen instappen. Daarna wordt Den Bosch aangedaan (vertrek 10.49 uur) voor de vrijwilligers van de ZLSM (Simpelveld) en voor iedereen die ten zuiden van Arnhem/Nijmegen woont. Via Utrecht (vertrek 11.31 uur), waar vrijwilligers van Het Spoorwegmuseum, de Stoom Stichting Nederland  (Rotterdam), de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (Beekbergen) en de Museum Buurtspoorweg  (Haaksbergen), maar natuurlijk ook van andere organisaties kunnen instappen, gaat het naar Amsterdam (vertrek 12.16 uur), waar de medewerkers van onder andere de Stoomtrein Katwijk-Leiden, de Electrische Museumtramlijn Amsterdam, het Industrieel Smalspoor Museum (Erica, Drenthe), het Rijssens Leemspoor en de Stadskanaal Rail kunnen instappen en het laatste stukje meerijden naar Hoorn (aankomst 12.47 uur). De terugreis gaat in omgekeerde volgorde. Deze rit is alleen toegankelijk voor vrijwilligers van de leden van HRN met een speciaal plaatsbewijs waarop vrolijk maar streng zal worden gecontroleerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here